top of page

Rapsodia maghiară nr. 2 în Do major,  este a doua dintr-un set de 19 rapsodii maghiare ale compozitorului Franz Liszt È™i este de departe cea mai faimoasă dintre set.

Atât în ​​forma originală solo de pian, cât È™i în versiunea orchestrată, această compoziÈ›ie s-a bucurat de o utilizare larg răspândită în desene animate.

Temele sale au servit și la baza mai multor melodii populare.

​

Compozitorul È™i pianistul născut în Ungaria, Franz Liszt, a fost puternic influenÈ›at de muzica ascultată în tinereÈ›e, în special de muzica populară maghiară, cu scara sa È›igănească unică, spontaneitatea ritmică È™i expresia directă, seducătoare.

Aceste elemente vor juca în cele din urmă un rol semnificativ în compoziÈ›iile lui Liszt.

Deși lucrările acestui prolific compozitor au un stil foarte variat, o parte relativ mare a producției sale are un caracter naționalist, Rapsodiile maghiare fiind un exemplu ideal.

 

Compusă în 1847 È™i dedicată contelui László Teleki, Rapsodia maghiară nr. 2 a fost publicată pentru prima dată ca solo de pian în 1851 de Senff È™i Ricordi.

Succesul său imediat È™i popularitatea pe scena concertului au dus la o versiune orchestrată, aranjată (împreună cu alte cinci rapsodii) în 1857–1860 de compozitor în colaborare cu Franz Doppler È™i publicată de Schuberth în 1874–75.

În plus față de versiunea orchestrală, compozitorul a aranjat o versiune de duet pentru pian în 1874, publicată de Schuberth în anul următor.

Oferind un contrast remarcabil cu lassanul serios È™i dramatic, următoarea friska deÈ›ine un atracÈ›ie enormă pentru public, cu tonica alternativă simplă È™i armonizarea dominantă, ritmurile sale energice, de la atingere, È™i „pianistica” uluitoare.

Cel mai neobiÈ™nuit din această compoziÈ›ie este invitaÈ›ia compozitorului ca interpretul să interpreteze o cadență, deÈ™i majoritatea pianiÈ™tilor aleg să refuze invitaÈ›ia. Marc-André Hamelin a compus o cadență care de atunci a devenit faimoasă pentru originalitatea, muzicalitatea È™i jucăuÈ™a sa, iar Serghei Rachmaninoff a scris, de asemenea, o cadență faimoasă pentru interpretarea sa.

Liszt însuÈ™i a scris mai multe cadenÈ›e pentru piesă, dar rareori au fost interpretate.

AlÈ›i pianiÈ™ti È™i-au aranjat propriile versiuni ale Rapsodiei cu modificări dincolo de simpla adăugare a unei cadenÈ›e, mai ales Vladimir Horowitz în 1953.

​

Titlul acestei rapsodii este uÈ™or înÈ™elător, deoarece tema introductivă este mai degrabă română decât maghiară. Această temă a fost găsită într-una din caietele de schiÈ›e de la Weimar ale lui Liszt. Celelalte teme au fost preluate de la pianistul german Heinrich Ehrlich.

​

Piesa este alcătuită din două secțiuni distincte.

​

​

Rapsodia maghiară nr. 2 a fost folosită în mod proeminent în desene animate È™i media populare, cel mai faimos în Concertul pentru pisici, care a câÈ™tigat un premiu al Academiei pentru cel mai bun subiect scurt: Desene animate È™i iepure rapsodică, în regia lui Friz Freleng.

​

Scenele finale ale documentarului filmului de cult The Atomic Cafe din 1982 prezintă rapsodia ca acompaniament la un război nuclear.

​

bottom of page