top of page
DO - RE - MI
​

Let's start at the very beginning
A very good place to start
When you read you begin with A-B-C
When you sing you begin with do-re-mi

Do-re-mi, do-re-mi
The first three notes just happen to be
Do-re-mi, do-re-mi

Do-re-mi-fa-so-la-ti
 

Doe, a deer, a female deer
Ray, a drop of golden sun
Me, a name I call myself
Far, a long, long way to run
Sew, a needle pulling thread
La, a note to follow Sew
Tea, a drink with jam and bread
That will bring us back to Do (oh-oh-oh)

​

Do-re-mi-fa-so-la-ti-do
So-do.

​

​

​

So Do La Fa Mi Do Re
So Do La Ti Do Re Do

​

When you know the notes to sing
You can sing most anything

 

When you know the notes to sing
You can sing most anything

​

Doe, a deer, a female deer
Ray, a drop of golden sun
Me, a name I call myself
Far, a long, long way to run
Sew, a needle pulling thread
La, a note to follow Sew
Tea, a drink with jam and bread
That will bring us back to Do

​

Do Re Mi Fa So La Ti Do
Do Ti La So Fa Mi Re

​

Do Mi Mi
Mi So So
Re Fa Fa
La Ti Ti

​

When you know the notes to sing
You can sing most anything

​

Doe, a deer, a female deer
Ray, a drop of golden sun
Me, a name I call myself
Far, a long, long way to run
Sew, a needle pulling thread
La, a note to follow Sew
Tea, a drink with jam and bread
That will bring us back to

​

So Do
La Fa
Mi Do
Re
So Do La Fa
Ti
Ti Do

So Do

Melodie Pagina 1.jpg
ACORDURI
Acorduri pag 1.jpg
Acorduri pag 2.jpg
Acorduri pag 4.jpg
Acorduri pag 3.jpg
Acorduri pag 5.jpg

Sunetul muzicii

(Sound of music)

 

La fel ca oricare musical consacrat, Sunetul muzicii provine din piesa omonimă prezentată în 1959, pe Broadway, cu un libret semnat de Howard Lindsay È™i Russel Crouse È™i bazat chiar pe romanul eroinei principale – Maria Augusta von Trapp – scris în 1949 È™i intitulat The story of family singers. De frumoasa poveste au fost atraÈ™i È™i producătorul Studioului Fox, Richard D. Zanuck, alături de scriitorul Ernest Lehman È™i regizorul Robert Wise transformând titlul într-o adevărată capodoperă cinematografică ai căror protagoniÈ™ti, Julie Andrews È™i Christofer Plummer, au rămas pentru totdeauna în conÈ™tiinÈ›a publicului.

Subiectul musical-ului scoate în prim-plan simbioza perfectă între puterea muzicii È™i dragostea născută din bunătatea oferită necondiÈ›ionat, care reuÈ™eÈ™te să înduplece chiar È™i cele mai exigente caractere umane.

 

 

Un reper clasic al genului, musical-ul Sunetul Muzicii aduce la rampă nu doar o lume plină de energie È™i ritm, ci È™i o adevărată lecÈ›ie de viață pentru toate vârstele – o lecÈ›ie despre credință, inocență È™i loialitate. Dar până chiar È™i acest univers paradisiac devine victimă a corupÈ›iei, a situaÈ›iilor politice È™i a setei de putere. Însă forÈ›a reală stă în valoarea caracterelor integre È™i nu în ultimul rând în magia muzicii. Mă bucură nespus de mult să lucrez cu o echipă atât de dedicată È™i alături de care am bucuria de a descoperi  încă o dată altfel, deznodământul unei poveÈ™ti atât de cunoscute. Mihaela Bogdan – regizor

 

 

SINOPSIS

 

Actul I

 

AcÈ›iunea are loc în Austria anilor ‘30. Maria Rainer, copila cu suflet rebel se hotărăște în cele din urmă să urmeze drumul mânăstirii Nonnberg, o frumoasă aÈ™ezare aflată în apropiere de munÈ›i. CunoaÈ™te deja îndeletnicirile măicuÈ›elor È™i este convinsă că locul ei este alături de ele. ÎÈ™i oferă hainele săracilor È™i devine postulantă la mânăstire.

În scurt timp, însă, Maica Stareță realizează că Maria nu are tocmai o aplecare către viaÈ›a monahală, iar în urma înaintării cererii căpitanului Georg von Trapp, prin care solicită o guvernantă din rândul măicuÈ›elor pentru cei È™apte copii ai săi, aceasta o îndeamnă să accepte postul apoi să decidă singură ce drum va urma.

Maria porneÈ™te spre casa lui Georg von Trapp, căpitan în Marina Imperiului Austro-Ungar, rang obÈ›inut încă din vremea Primului Război Mondial. Georg, ofiÈ›er în retragere È™i rămas văduv se îngrijeÈ™te singur de soarta È™i educaÈ›ia copiilor lui, care întotdeauna au găsit cele mai bune modalități să pună pe fugă toate guvernantele care au fost pe la ei.

În camera de zi, Mariei îi sunt prezentaÈ›i copiii care apar încolonaÈ›i È™i mărșăluind în ritmul impus de fluierul tatălui lor. De altfel, toÈ›i cei ai casei răspund unui semnal de fluier bine-cunoscut, aÈ™a că È™i Maria primeÈ™te unul, în urma căruia va trebui să îÈ™i facă apariÈ›ia atunci când va fi chemată.

Cum este de aÈ™teptat, Maria renunță la acest mod de comunicare È™i încearcă să se apropie de copii prin muzică învățându-i la început un cântec despre cele È™apte note muzicale. De altfel, în lipsa severului tată, copiii sunt iniÈ›iaÈ›i de guvernanta lor la cele mai năstruÈ™nice aventuri descoperind bucuria muzicii È™i încălcând regulile stricte impuse de tatăl lor.

În grădina casei, Liesl, fiica cea mare a căpitanului von Trapp împărtășeÈ™te printr-un sărut, sentimentele pe care le are pentru poÈ™taÈ™ul Rolf. La întoarcere spre casă găseÈ™te uÈ™ile închise, singura cale de a intra fiind chiar geamul de la camera noii guvernante, care pentru a evita morala aspră a căpitanului consimte să păstreze secretul întâlnirii celor doi. În acest timp, furtuna È™i tunetele înfricoșătoare adună copiii în patul din camera Mariei. Frica le trece repede fiind înlocuită de joaca împreună cu păpuÈ™ile create special pentru ei.

Nu peste multă vreme, căpitanul soseÈ™te din călătoria unde fusese însoÈ›it de Max Detweiler È™i baroneasa Elsa Schraeder, o femeie tânără È™i atrăgătoare, care în urma pierderii soÈ›ului a devenit preÈ™edinta corporaÈ›iei acestuia. DeÈ™i pare foarte sigură pe ea îi mărturiseÈ™te lui Max temerea pe care o are față de întârzierea cererii în căsătorie a căpitanului.

Copiii pătrund veseli în încăpere, nerăbdători să îÈ™i îmbrățiÈ™eze tatăl; căpitanul îi respinge cu severitate È™i îi trimite să se spele È™i să îÈ™i dea jos hainele făcute din draperii. Sugestiile îndrăzneÈ›e venite din partea Mariei despre afecÈ›iunea pe care tatăl ar trebui să o arate propriilor copii îl enervează teribil È™i îi cere acesteia să plece. Brusc, starea lui se schimbă când aude copiii intonând Sunetul Muzicii, în semn de bun-venit baronesei Schraeder. Îi mulÈ›umeÈ™te Mariei pentru că a adus odată cu ea, muzica pe care cu toÈ›ii o uitaseră.

Îndemnat de Elsa, căpitanul organizează o petrecere la care este prezentată invitaÈ›ilor. Aici, Maria este rugată de Kurt – fiul căpitanului -, să îl înveÈ›e un vechi dans popular austriac – Ländler -, însă figurile complicate îl pun în dificultate È™i este înlocuit de tatăl lui. Momentul este urmărit cu mare interes de Brigitta, fetiÈ›a ataÈ™ată profund de guvernantă care surprinde privirile timide pline de dragoste, dintre Maria È™i tatăl ei.

Cuprinsă de starea de confuzie, Maria realizează că de fapt È™i ea este îndrăgostită de căpitan È™i decide să fugă înapoi la mânăstire.

La vila căpitanului, petrecerea e în toi, iar Elsa îl roagă pe căpitan să lase copiii să-È™i ia rămas bun cu un cântec adresat invitaÈ›ilor; auzindu-i, Max este entuziasmat È™i le propune să participe la Festivalul Kalzberg, de organizarea căruia se ocupă chiar el.

Ajunsă la mânăstire, Maria este hotărâtă să-È™i petreacă viaÈ›a aici È™i să depună jurământul monastic. Maica Stareță se opune È™i o convinge să accepte trăirile umane care o încearcă È™i să se întoarcă la casa căpitanului von Trapp.

 

Actul II

 

După plecarea guvernantei, copiii sunt din ce în ce mai abătuÈ›i iar participarea lor la Festival pare imposibilă. Tatăl se străduieÈ™te să suplinească lipsa Mariei încercând, stângaci, să îi motiveze.

În îndepărtare, glasul Mariei se face din nou  auzit descreÈ›ind frunÈ›ile posomorâte ale copiilor. Ea decide să rămână până la sosirea noii guvernante, mai ales când Georg von Trapp îi anunță că Elsa va fi noua lor mamă.

Contextul mondial se schimbă radical, Austria devine o È›ară aflată sub ocupaÈ›ie, iar baroneasa văzând că nu îl poate convinge pe căpitan să treacă de partea Germaniei naziste hotărăște să rupă logodna È™i pleacă la Viena. Această întorsătură permite ca dragostea dintre Maria È™i Georg să îÈ™i poată urma cursul firesc, în ciuda diferenÈ›elor sociale. Căsătoria este oficiată chiar de reverendul mânăstirii unde Maria fusese postulantă.

Tot pe fondul evenimentelor sociale È™i mai ales că domnul Zeller, conducătorul nazist al districtului semnalează lipsa arborării steagului celui de-al Treilea Reich pe vila familiei von Trapp, Maria È™i Georg sunt nevoiÈ›i să îÈ™i scurteze sejurul lunii de miere. Ajuns acasă, căpitanul interzice copiilor să mai performeze în festival.

Rolf, iubitul fiicei căpitanului – Liesl – îi înmânează o telegramă acestuia, prin care este solicitat să activeze în Flota Maritimă a Germaniei, astfel fiind pus în situaÈ›ia să lupte împotriva propriei țări.

Atunci, împreună cu Maria, decid să plece definitiv din È›ară folosindu-se chiar de participarea la festival. Alături de copii cântă împreună Edelweiss – floare de colÈ› – simbol al Austriei, în semn de loialitate față de È›ară È™i Împăratul Franz Joseph. Max crează o diversiune pentru a trage de timp È™i a liniÈ™tii ofiÈ›erii naziÈ™ti care îl aÈ™teptau pe căpitan pentru a-l duce la comandament spre îndeplinirea misiunii.

Familia von Trapp reuÈ™eÈ™te să se refugieze la mânăstire dorind să părăsească definitiv Austria. MăicuÈ›ele îi anunță că graniÈ›ele au fost închise, aÈ™a că sunt nevoiÈ›i să străbată cărările ascunse din munÈ›i. În final toată familia ajunge în siguranță pe tărâmul ElveÈ›iei.

O minunată poveste de dragoste, un frumos exemplu al puterii muzicii…

Poți urmări filmul online aici
​
https://veziseriale.org/filme/the-sound-of-music-sunetul-muzicii-1965/
bottom of page