top of page
BE OUR GUEST ("Fii oaspetele nostru") de Alan Menken din filmul de anima'ie "Frumoasa și Bestia"
​
​
„Frumoasa È™i Bestia” este un muzical scris pe versuri de Howard Ashman È™i compozitorul Alan Menken pentru lungmetrajul de animaÈ›ie Disney "Frumoasa È™i Bestia" (1991).
​

 

Remake-ul live-action Beauty and the Beast a fost anunÈ›at pentru prima dată în aprilie 2014, iar Condon a fost angajat să îl dirijeze; Watson, Stevens, Evans È™i restul distribuÈ›iei au semnat între ianuarie È™i aprilie 2015. Cu un buget estimat la aproximativ 255 milioane de dolari, este unul dintre cele mai scumpe filme realizate vreodată.

 

​
Filmul a avut premiera la Spencer House din Londra pe 23 februarie 2017 È™i a fost lansat în Statele Unite în format standard, Disney Digital 3-D, RealD 3D, IMAX È™i IMAX 3D, împreună cu Dolby Cinema pe 17 martie 2017 . 
Beauty and the Beast a primit în general recenzii pozitive de la critici, mulÈ›i lăudându-i fidelitatea față de filmul animat original, precum È™i elemente din musicalul de pe Broadway, spectacolele distribuÈ›iei (în special Watson È™i Stevens), stilul vizual, partitura muzicală, melodii, designul costumelor È™i valorile producÈ›iei, deÈ™i au fost aduse critici către unele dintre desenele personajelor È™i asemănarea excesivă a acestora cu originalul.
​
​
Musicalul (în engleză: musical theatre), este un gen de spectacol muzical È™i teatral cu o intrigă narativă redusă, motiv pentru cântece È™i balet.
​

Începuturi

La început, musicalul era doar un spectacol uÈ™or, de divertisment, de muzică È™i dans. Cu timpul acesta a devenit din ce în ce mai sofisticat. A fost creat de artistul britanic George Edwards, în anii 1890. Unul dintre succesele sale - A Gaiety Girl (1893) - era o „comedie muzicală”. Această noÈ›iune a fost folosită până în anii 1950, pentru a desemna acest gen de spectacole.

​

​

Comedia muzicală americană

Anii 1920 au lansat marea epocă a comediei muzicale americane. Câteva din succesele americane de după război au avut calitatea dramatică È™i muzicală necesară pentru a supravieÈ›ui testului timpului, È™i multe dintre ele sunt readuse pe scenă chiar È™i în zilele noastre. Un alt punct forte a fost calitatea dansului. Simplu la început, dansul a devenit tot mai sofisticat È™i a început să reprezinte o adevărată atracÈ›ie. Stilul modern al musicalului american contrasta cu abordarea mult mai subtilă a comediilor englezeÈ™ti. Chiar È™i musicalurile montate în Londra în West End, scrise de ultra-sofisticatul Noel Coward, aveau o tentă sentimentală cu o intrigă mai degrabă amuzantă decât incitantă. Punctul slab al spectacolelor americane îl constituia libretul - intriga È™i dialogurile erau de obicei superficiale.

​

Spargerea monopolului

„Monopolul anglo-american” al musicalurilor de mare amploare a fost spart, în sfârÈ™it, cu o producÈ›ie pariziană, Les Miserables (1980), prezentată pentru prima oară la Londra în 1985. Un spectacol impresionant, inspirat de o lucrare clasică franceză, a fost urmat, în 1989, de Miss Saigon, cu referire la Războiul din Vietnam È™i realizat de acelaÈ™i cuplu: Claude-Michel Schonberg (muzică) È™i Alain Boublil (text). Această piesă a confirmat încă o dată scopurile È™i ambiÈ›iile artistice ale musicalului modern.

bottom of page