top of page
Tomaso Albinoni
​
Viața

Fiul lui Antonio Albinoni (1634–1709), un prosper comerciant de hârtie È™i un nobil din VeneÈ›ia, a studiat vioara È™i canto. Despre viaÈ›a sa se cunoaÈ™te relativ puÈ›in considerând statutul său de compozitor printre contemporanii săi È™i comparativ cu perioada relativ bine documentată în care a trăit. În 1694 È™i-a dedicat opera sa Opus 1 concetățeanului său veneÈ›ian Pietro, Cardinal Ottoboni (strănepot al Papei Alexandru al VIII-lea); Ottoboni a fost un important susÈ›inător al compozitorilor din Roma, între care È™i Arcangelo Corelli. Albinoni a fost angajat în 1700 ca violonist la Fernando Carlo, Duce de Mantua, căruia i-a dedicat opera sa Opus 2, colecÈ›ie de piese instrumentale. În 1701 a scris extrem de popularele suite Opus 3, È™i a dedicat această colecÈ›ie Marelui Duce Ferdinand III al Toscaniei.

În 1705 s-a căsătorit, asistat de Antonino Biffi, unul din prietenii lui Albinoni, maestro di cappella la Bazilica Sfântul Marcu din VeneÈ›ia. Albinoni se pare că nu a avut o altă legătură cu aÈ™ezământul muzical de bază din VeneÈ›ia, oricum, a atins timpuriu faima de compozitor de operă în multe oraÈ™e din Italia cum ar fi VeneÈ›ia, Genova, Bologna, Mantua, Udine, Piacenza È™i Napoli. În această perioadă a fost de asemenea un compozitor de muzică instrumentală prolific: înainte de 1705, a scris în special trio sonate È™i concerte pentru vioară, dar între 1705 - 1719 È™i după a scris solo sonate È™i concerte pentru oboi.

Spre deosebire de cei mai mulÈ›i dintre compozitorii din vremea sa, nu pare să fi văzut în vreun post nici în cadrul bisericii nici la curte, dar a fost un om independent, care a preferat să compună o muzică fără influenÈ›e. Apoi, în 1722, Maximilian II Emanuel, Principe al Bavariei, căruia Albinoni i-a dedicat un set de douăsprezece concerte, l-a invitat să conducă Opera princiară.

În 1742 o colecÈ›ie de sonate pentu vioară ale lui Albinoni au fost publicate în FranÈ›a ca operă postumă, È™i cercetătorii au presupus multă vreme că aceasta înseamnă că Albinoni a decedat în această perioadă. TotuÈ™i se pare că a continuat să trăiască in VeneÈ›ia, în anonimat; o înregistrare din parohia San Barnaba, unde s-a născut, indică că un anume Tomaso Albinoni a murit în anul 1751, "la vârsta de 84" (părând să fie o greÈ™ală ), de diabet.

​

​

Muzica și influențe

​

A scris circa cincizeci de opere dintre care 28 au fost scrise în VeneÈ›ia între 1723 È™i 1740, dar în prezent este citat în principal pentru muzica sa instrumentală, în special concertele sale pentru oboi.

Muzica sa instrumentală a atras atenÈ›ia în mod deosebit lui Johann Sebastian Bach, care a scris cel puÈ›in două dintre fugile sale pe teme de Albinoni È™i a folosit în mod constant basul la exerciÈ›iile de armonie pentru elevii săi. Mare parte a operei lui Albinoni s-a pierdut în cel de al II lea război mondial, prin distrugerea Bibliotecii de stat din Dresda, astfel încât se cunoaÈ™te foarte puÈ›in din viaÈ›a È™i opera de după mijlocul anilor 1720.

​

​

Faimosul Adagio in Sol Minor de Albinoni a fost reconstituit de Remo Giazotto după un fragment al părții lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de stat.

​

bottom of page