top of page

CONCERTUL
​
CONCERT vine de la concerto, concertare (in italiană) care înseamnă „împreună“.
​
Genul muzical reprezintă un grup de lucrări care au în comun anumite trăsături de limbaj, un anumit mod de interpretare È™i o anumită destinaÈ›ie.

Forma muzicală este tiparul care stă la baza compunerii unei lucrări muzicale, dacă aceasta are o singură parte, sau a fiecărei părți, dacă structura ei este mai amplă.
Forma de lied întâlnită cel mai des este cea cu structură tripartită ABA.
Forma de rondo se bazează pe alternanÈ›a dintre refren È™i cuplet, având următoarea schemă: ABACA.
​
În secolul al XVII-lea, odată cu dezvoltarea muzicii instrumentale, apar È™i genuri muzicale specifice, dedicate instrumentelor muzicale.
Unul dintre aceste genuri este concertul.
În zilele noastre, termenul de concert are două înÈ›elesuri:

1. O manifestare muzicală în care se cântă mai multe lucrări de muzică cultă sau de divertisment;
2. O piesă muzicală amplă, compusă pentru un instrument solist acompaniat de orchestră, care este structurată în trei părÈ›i:
partea a I-a – Allegro în formă de sonată;
partea a II-a – Andante în formă de lied sau temă cu variaÈ›iuni;
partea a III-a – Allegro în formă de rondo.

La început, concertul era compus pentru o grupă de instrumente soliste, numite soli, care dialogau cu orchestra, numită tutti.
Această formă a concertului s-a numit concerto grosso È™i era structurată în trei părÈ›i, cu următoarele miÈ™cări: repede-lent-repede.
Unii dintre compozitorii care au compus în genul concerto grosso au fost Johann Sebastian Bach, Arcangello Corelli, Antonio Vivaldi.

 


Începând cu secolul al XVIII-lea, grupul de soliÈ™ti se restrânge la două instrumente, apoi la unul singur, datorită perfecÈ›ionării tehnicii instrumentale care făcea posibile pasaje de virtuozitate pentru solist.
Aceste pasaje de virtuozitate se încadrează foarte bine în structura primei părÈ›i, forma de sonată, care se desfășoară astfel:
1. ExpoziÈ›ie – temele principale sunt cântate de orchestră, apoi È™i de solist;
2. Dezvoltare – temele sunt prelucrate/dezvoltate folosind tehnici specifice;
3. Repriză sau reexpoziÈ›ie – sunt readuse temele principale;
4. Coda – o concluzie muzicală a primei părÈ›i.

Noua formulă, cu un instrument solist acompaniat de orchestră, se va numi concert instrumental È™i va fi foarte apreciată în perioada secolelor XVIII – XX.

CadenÈ›a este un moment de virtuozitate al solistului, care cântă singur, fără acompaniamentul orchestrei.
Se găseÈ™te cel mai adesea în partea I, după dezvoltare, dar poate fi întâlnită È™i în ultima parte la unele concerte.

CadenÈ›ele erau la început momente de improvizaÈ›ie ale soliÈ™tilor, însă, cu timpul, ele au fost create chiar de compozitori.

În zilele noastre, unii soliÈ™ti îÈ™i compun singuri cadenÈ›e pentru concertele pe care le interpretează, pentru a-È™i pune mai mult în valoare tehnica interpretativă.

Concertele instrumentale le-au permis marilor compozitori care erau È™i foarte buni instrumentiÈ™ti, cum ar fi Niccolò Paganini, Franz Liszt, Frédéric Chopin È™.a., să îÈ™i demonstreze capacitățile interpretative prin lucrări compuse chiar de ei, pentru a-È™i evidenÈ›ia punctele forte.
Stilul nonconformist al artei moderne se resimte È™i în structura genului de concert, unele lucrări compuse în a doua parte a secolului al XIX-lea È™i în secolul XX nemaiavând structura de trei părÈ›i, cu formele consacrate.
Un exemplu ar fi Concertul pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici, care are o structură de patru părți: Nocturnă, Scherzo, Passacaglia și Burlescă.

Concertul Pagina 1.jpg
Concertul Pagina 2.jpg
Concertul Pagina 5.jpg
Concertul Pagina 3.jpg
Concertul Pagina 4.jpg
Concertul Pagina 6.jpg
bottom of page