top of page

MUZICA BIZANTINÄ‚

 

â– Muzica religioasă din răsăritul Europei - Muzica era folosită de creÈ™tini încă de timpuriu, chiar din timpul Mântuitorului, evanghelistul Matei încredintându-ne că la „Cina cea de Taină” s-au cântat Psalmi

â–  

â– - în cele trei secole primare ale creÈ™tinismului, la serviciul divin, cântau toÈ›i creÈ™tinii, bărbaÈ›i È™i femei, bătrâni È™i tineri; ori psalmi din Sfânta Scriptură, sau imne făcute de creÈ™tini, din propria lor simÅ£ire religioasă, într-o singură melodie.

â–  

â– - în muzica bizantină, care încet încet prinde contur, fiind un sincretism al vechilor moduri antice muzicale ale popoarelor moÈ™tenitoare a culturii elenistice, apare o notatie proprie si un sistem de scriere original, fiind primul de acest fel din lume.

 

â– Din antichitate È™i până acum psaltul a rămas acel cântăreÈ› care s-a desăvârsit în meÈ™teÈ™ugul melodificării Psalmilor È™i Imnelor pe anumite formule melodice È™i melodii iar muzica psaltică este muzica Bisericii Ortodoxe, ocrotite de împărăţia bizantină vreme de mai bine de o mie de ani, de la care È™i-a luat numele de muzica bizantină.

 

■- Creator și organizator al muzicii bizantine timpurii a fost Sf. Ioan Damaschin.

â– - El a crea „Octoihul” iar sitematizarea este È™i azi valabilă în serviciul de cult al bsericii Ortodoxe

Cuprinde:

â– • cântari psaltice

â– • imnuri ale primilor creÈ™tini

â– • toate aranjate dupa cele 8 glasuri (moduri)

â– • Glasurile ar avea echivalent aproximativ al scărilor din muzica populară, alături de care au convieÈ›uit de-a lungul evolutiei muzicii.

â– • Cele 8 glasuri conÈ›in în plus anumite formule melodice, diferite de la un glas la altul. Glasul 8 fiind cel mai luminos dintre glasuririle biserciesti.

â– • Textele cântarilor religioase sunt considerate sfinte, cele mai multe fiind din cărÈ›ile Noului È™i Vechiului Testament.

 

Notatia:

■- Notația timpurie a muzicii psaltice bizantine era foarte complicată, datorită existentei unui mare număr de semne care asăazi sunt necunoscute.

â– - Începând cu perioada cucuzeliana aceste semne sunt concretizate teoretic, dar tot ramâne un număr mare de interpretări muzicale personale care diferă de la psalt la psalt.

â– - Aceste semne se numesc neume È™i diferă foarte mult de notaÈ›ia occidentală (care este pe portativ) deoarece semnul nu arată nota propriu-zisă pe care psaltul trebuie să o execute, ci ea trebuie dedusă din poziÈ›ia pe care o au celelalte semne (ca un fel de numărare),pe când în muzica occidentală È™tim exact nota pe care o cântam.

â– - Psaltica are opt glasuri sau ehuri, fiecare cu o tonica È™i scara (gama) proprie, iar gama se scrie astfel: NI PA VU GA DI KE ZO NI corespondent în muzica liniară cu DO RE MI …

â– 

 

Pagina 1.jpg
Pagina 2.jpg

NotaÅ£ie muzicală bizantină din 1823 "Cartea imnurilor de la învierea Domnului"

IndicaÈ›i pentru fiecare exemplu muzical, tipul de cântare în care se încadrează:
CÂNTARE BIZANTINÄ‚
 sau
CÂNTARE GREGORIANÄ‚
bottom of page