top of page

Anotimpurile (Italiană: Le quattro stagioni) este un grup de patru concerti pentru vioară de compozitorul italian Antonio Vivaldi, fiecare dintre acestea conferind expresie muzicală unui anotimp al anului.

Au fost scrise în jurul anilor 1716–1717 È™i publicate în 1725 în Amsterdam, împreună cu opt concerte suplimentare, ca Il cimento dell'armonia e dell'inventione (Concursul dintre armonie È™i invenÈ›ie).

 

Anotimpurile este cea mai cunoscută dintre operele lui Vivaldi. DeÈ™i trei dintre concerte sunt complet originale, primul, „Primăvara”, împrumută modele de la a sinfonia în primul act al operei contemporane a lui Vivaldi Il Giustino.

InspiraÈ›ia concertelor nu este zona rurală din jur Mantua, aÈ™a cum se presupunea iniÈ›ial, unde locuia Vivaldi la vremea respectivă, deoarece, potrivit lui Karl Heller ar fi putut fi scrise încă din 1716–1717, în timp ce Vivaldi a fost angajat la curtea din Mantua abia în 1718.

 

Au fost o revoluÈ›ie în concepÈ›ia muzicală: în ele Vivaldi reprezenta pâraie curgătoare, păsări cântătoare (de diferite specii, fiecare caracterizată în mod specific), un păstor È™i câinele său care latră, muÈ™te zumzăitoare, furtuni, dansatori beÈ›i, petreceri de vânătoare atât de la vânători, cât È™i de la vânătoare. punctul de vedere al prăzii, peisajele îngheÈ›ate È™i focurile calde de iarnă.
 

În mod neobiÈ™nuit pentru perioadă, Vivaldi a publicat concertele cu însoÈ›ind sonete (posibil scris de compozitor însuÈ™i), care a elucidat ce a fost menit să evoce în spiritul fiecărui anotimp. Prin urmare, concertele sunt unul dintre cele mai vechi È™i mai detaliate exemple ale ceea ce ar urma să fie numit muzică programatică - cu alte cuvinte, muzică cu element narativ.
Vivaldi s-a chinuit foarte mult să-È™i raporteze muzica la textele poeziilor, traducând direct liniile poetice în muzica de pe pagină.
De exemplu, în secÈ›iunea din mijloc a „Primăverii”, când dorm capierul, câinele său care latră poate fi auzit în secÈ›iunea de viola. Muzica este în altă parte evocatoare similară altor sunete naturale. Vivaldi a împărÈ›it fiecare concert în trei miÈ™cări (rapid-lent-rapid) È™i, la fel, fiecare sonet legat în trei secÈ›iuni.


 

Cele patru concerte sunt organizate după cum urmează:

  • Concertul nr. 1 în mi major , lucrarea 8, RV 269 ​​( primăvară )

    I. Allegro (în mi major)

    II. Largo e pianissimo always (in C sharp minor )

    III. Allegro pastorale (în mi major)

  • Concertul nr. 2 în sol minor , operă 8, RV 315 ( vară )

    I. Allegro non molto (în Sol minor)

    II. Adagio È™i pian - Presto È™i forte (în sol minor)

    III. Presto (în sol minor)

  • Concertul nr. 3 în fa major , opera 8, RV 293 ( toamna )

    I. Allegro (în fa major)

    II. Adagio molto (în Re minor )

    III. Allegro (în fa major)

  • Concertul nr. 4 în fa minor , opera 8, RV 297 ( Iarna )

    I. Allegro non molto (în fa minor)

    II. Largo (în mi bemol major )

    III. Allegro (în fa minor)


    Descriere

  • Primăvara

  • Cele trei miÈ™cări care alcătuiesc Primăvara descriu trei momente ale sezonului: cântarea păsărilor ( allegro ), odihna ciobanului cu câinele său ( mare ) È™i dansul final ( allegro ). Vioara solo reprezintă un cioban adormit, violetele, lătratul câinelui său credincios, în timp ce viori rămase frunzele foÈ™nitoare.
     

  • Vara

  • Pentru tonurile sale strălucitoare È™i violente, acest concert reflectă mai eficient decât celelalte sarcina explozivă a sezonului. Furtuna este descrisă pas cu pas în manifestarea sa către păstor: mai întâi se apropie de departe în căldura verii ( allegro non molto - allegro ), apoi păstorul care este speriat de furtuna bruscă ( adagio ) È™i în cele din urmă virulenÈ›a eliberată de furtuna în acÈ›iune (în curând ).
     

  • Toamna

  • Vivaldi descrie figura zeului roman Bacchus : o imagine de ansamblu iniÈ›ială a recoltei ( allegro ) este urmată de intoxicaÈ›ia cauzată de vin, o miÈ™care intitulată I dormienti drriachi , într-o atmosferă visătoare È™i senină ( adagio molto ). Ultima miÈ™care coincide cu ritmurile puternice ale vânătorii ( allegro ).
     

  • Iarna

  • Iarna este descrisă în trei momente: acÈ›iunea nemiloasă a vântului îngheÈ›at ( allegro non molto ), a doua miÈ™care, una dintre cele mai faimoase dintre cele patru anotimpuri , a ploii care cade încet pe pământul îngheÈ›at ( larg ) È™i seninul acceptarea vremii aspre de iarnă ( veselă ).

bottom of page