top of page

În muzica clasică rondoul (în franceză rondeau) este o formă muzicală vocală de origine franceză afirmată în muzica polifonică din secolul XIII È™i care se bazează pe alternanÈ›a unui refren muzical cu a unor cuplete.

​

IniÈ›ial refrenele se numeau ritornello cântându-se identic de fiecare dată.

 

Schematic, un rondo se prezintă astfel:

A / B / A / C / A / D / A / coda

​

Unde A este refrenul iar B, C, D sunt cupletele. Rondoul este o forma utilizată în general în ultimele părÈ›i ale sonatelor, simfoniilor, concertelor, sau a divertismentelor .

​

Rondo È™i echivalentul său francez, rondeau, sunt cuvinte care au fost utilizate în muzică într-o serie de moduri, cel mai adesea cu referire la o formă muzicală, dar È™i la un gen muzical care este distinct de forma.

 

În ciuda rădăcinii etimologice comune, rondo È™i rondeau sunt esenÈ›ial diferite ca forme muzicale.

 

Rondeau este o formă muzicală vocală care a fost dezvoltată de obicei din secolul al XIII-lea (ca muzică monofonică) È™i din secolul al XIV-lea (ca muzică polifonică), deÈ™i ambele au dispărut aproape din repertoriu până la începutul secolului al XVI-lea înainte. 

Rondo, pe de altă parte, este o formă muzicală instrumentală dezvoltată de obicei din secolul al XVII-lea.

​

FORMA DE RONDO

​

DeÈ™i conceptual simplu, în practică, rondo poate fi cea mai dificilă formă de a descrie teoretic È™i de a interacÈ›iona analitic.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că diferiÈ›i compozitori au folosit schema simplă de rondo de mai sus în moduri diferite.

 

Pentru a vă ajuta să gestionaÈ›i aceste abateri, vom clasifica rondurile în două tipuri:

(1) rondo cu cinci părÈ›i (ABACA) 

(2) rondo sonată (ABACABA).

​

Acestea sunt uneori desemnate „primul rondo”, „al doilea rondo”, respectiv „al treilea rondo”.

Primul rondo se distinge de forma cântecului în trei părÈ›i, în principal prin faptul că cel puÈ›in una dintre teme este o formă de cântec în sine, dar diferenÈ›a de conÈ›inut melodic È™i ritmic al temelor în forma rondo este de obicei mai mare decât în forma cântecului È™i figuraÈ›ia însoÈ›itoare în părÈ›ile rondo (spre deosebire de forma cântecului) sunt de obicei contrastate. 

Numărul de teme poate varia de la o bucată la o bucată, iar elementul recurent este uneori înfrumuseÈ›at È™i / sau scurtat pentru a oferi variaÈ›ii.

​

Un predecesor baroc al rondo-ului era ritornello. Forma Ritornello a fost folosită în miÈ™cările rapide ale concertelor baroce, precum È™i în multe lucrări vocale È™i corale baroce.

Ripieno (tutti) joacă tema principală a ritornello, în timp ce soliÈ™tii joacă episoadele interveniente. Ca tipic pentru jocul continuu baroc, în toate secÈ›iunile soliÈ™tii joacă È™i ca parte a ansamblului; în timp ce în secÈ›iunile solo, majoritatea instrumentelor rămase din ansamblu se pot opri, pentru a oferi o anumită transparență solistului (soliÈ™tilor) sau pot fi utilizate slab (în ambele cazuri, solo-urile sunt însoÈ›ite complet sau punctate de un clavecin sau similare, împreună cu un violoncel da gamba sau altele asemenea). 

În timp ce forma Rondo este similară cu forma ritornello, este diferită prin aceea că ritornello readuce subiectul sau tema principală în fragmente È™i cu chei diferite, dar rondo readuce tema completă È™i în aceeaÈ™i cheie.

Cedric Thorpe Davie este totuÈ™i un autor, care consideră forma ritornello strămoÈ™ului, nu a formei rondo, ci a formei concerto clasice (care apare, de asemenea, ca formă, în multe arii din epoca clasică.)

​

O expansiune comună a formei rondo este combinarea acesteia cu forma sonata, pentru a crea forma sonata rondo. Aici, cea de-a doua temă acÈ›ionează într-un mod similar cu cea de-a doua grupă tematică în formă sonată, apărând mai întâi într-o altă cheie decât tonica È™i ulterior repetată în cheie tonică. Spre deosebire de forma sonata, dezvoltarea tematică nu trebuie să apară decât posibil în coda.

​

GENUL DE RONDO

​

Rondo ca gen (la fel de distinct de formă) se referă la muzică rapidă și plină

de viață - în mod normal Allegro.

Multe ronduri clasice prezintă muzică cu pe o melodie populara . Muzica care a fost desemnată „rondo” se refera, în mod normal, atât la formă, cât È™i la caracter.

Pe de altă parte, există multe exemple de lucrări mai lente, reflectorizante, care sunt ciclice în formă, dar nu în caracter; Mozart's Rondo in A minor, K. 511 (marcat Andante).

Pagina 1.jpg
Pagina 2.jpg
bottom of page