top of page
MYTHODEA - MOVEMENT 9
Mythodea - Muzică pentru misiunea NASA: 2001 Mars Odyssey este o simfonie corală a compozitorului și artistului  grec Vangelis.
A avut premiera ca și concert solo la Atena, Grecia, în 1993, dar a fost lansată în 2001 de casa de discuri de la Sony Classical, care a stabilit și conexiunea NASA și a promovat un nou concert, de data aceasta cu o audiență mondială.

Pentru versiunea din 2001 a lui Mythodea, Vangelis a extins și reorchestrat compoziția originală.
A fost prima dată înregistrată și cântată live pe scenă de: Vangelis pe sintetizatoare și tastaturi, London Metropolitan Orchestra mărită de doi harpisti, sopranele Kathleen Battle și Jessye Norman, corul Operei Naționale Grecești și, doar pentru concert, ansamblurile de percuție Seistron și Typana.
Concertul a avut loc la Atena, Grecia, pe 28 iunie 2001, dar discul a fost lansat oficial doar pe 23 octombrie 2001, pentru a coincide cu nava spațială Mars Odyssey din 2001 care a intrat pe orbita planetei Marte. CD-ul, și mai târziu DVD-ul, au obținut o serie de premii la vânzări în întreaga lume.
Primul concert: 1993

Premiera mondială a lui Mythodea a avut loc pe 13 iulie 1993 ca spectacol public la Teatrul Herodes Atticus, din Atena, Grecia, în scopuri caritabile. Pe scenă au fost: Vangelis, care a oferit partitura muzicală completă însoțită de doi harpisti; mezzo-soprana Markella Hatziana, soprana Lucienne Deval și corul și percuția scenei naționale lirice grecești, dirijată de Yvan Cassar.

Mythodia era atunci o piesă în șapte mișcări.  Vangelis nu numai că a compus muzica, ci a scris și versurile în greaca veche. Într-un interviu din 2001 cu revista KLEMblad, Vangelis a declarat:

"Această piesă a fost compusă într-o oră. Da, mi-a luat o oră. […] Nu folosesc tehnologia în mod convențional. Nu folosesc computere."

Pentru bis, Vangelis a cântat o selecție din repertoriul său, inclusiv „La Petite Fille de la Mer” (din albumul L'Apocalypse des Animaux), „Chariots of Fire”, „Pulstar” (din albumul Albedo 0.39), trei piese din coloana sonoră a filmului Conquest of Paradise ("Hispañola", "City of Isabel" și "Conquest of Paradise") și au terminat cu o interpretare a imnului național grecesc.
Al doilea concert: 2001

Mythodea va rămâne nemaiauzit în public în următorii opt ani, dar Vangelis a continuat să înregistreze singur concertul din 1993. În jurul anului 2000, Peter Gelb a fost șeful Sony Classical și a condus compania de discuri în direcția muzicii crossover, mai degrabă decât a repertoriului clasic de masă. Tocmai semnase cu Vangelis și era în proces de a alege împreună prima lor versiune. Gelb asculta câteva casete pe care i le trimisese Vangelis când a ascultat pe Mythodea. El a descris evenimentul într-un interviu: „Când am auzit prima oară Mythodea, am fost în extaz cu temele sale de ritm și putere și, fără alte ezitări, am sugerat că va fi înregistrat imediat.”

Sony Classical a dezvoltat și planul de marketing al Mythodea cu ajutorul prietenului și colegului lui Vangelis, Dr. Scott Bolton, un site dedicat, un CD audio și un concert live care implică guvernul grec și difuzat la TV și publicat pe video. Înțelegerea cu NASA a făcut din Mythodea muzica oficială a misiunii care implica nava spațială 2001 Mars Odyssey. Această misiune a dus nava spațială pe orbita lui Marte pe 23 octombrie 2001, iar CD-ul audio al lui Mythodea era programat să fie lansat în aceeași zi. Vangelis a descris legătura dintre muzică și misiune pe site-ul oficial al lui Mars Odyssey din 2001:

"Am alcătuit numele Mythodea din cuvintele mit și ode. Și am simțit în el un fel de cale comună sau comună cu explorarea actuală a planetei [Marte] de către NASA. Orice îl folosim ca cheie - muzică, mitologie, știință, matematică, astronomie - lucrăm cu toții pentru a decoda misterul creației, căutând cele mai profunde rădăcini ale noastre."

Premiera noii versiuni Mythodea a avut loc la 28 iunie 2001.  Până la această dată, albumul fusese deja înregistrat și terminat. Concertul a fost o interpretare live a albumului, cu toți cei implicați în înregistrare care și-au reluat rolurile, plus interpreți suplimentari. Cadrul a fost templul antic (secolul al VI-lea î.Hr.) al Zeului olimpic din Atena, Grecia, prezentat pe coperțile albumului și ale videoclipurilor. Vangelis a comentat alegerea locației într-un interviu: „Casa de discuri a vrut să promoveze această lucrare și m-a întrebat„ unde [...]? ” și am crezut că [...] Grecia este cu adevărat potrivită. Și în același timp am primit o propunere din partea ministrului culturii [...] și așa s-a întâmplat. "

Concertul a fost filmat de un echipaj de 20 de persoane. A fost difuzat la TV din noiembrie 2001 și a fost lansat pe DVD în 2002. Bugetul pentru spectacol a fost stabilit la 7 milioane de dolari SUA, împărțit la jumătate între casa de discuri, Sony Classical, și guvernul elen,  care este inclus în olimpiada culturală greacă. conducând la Jocurile Olimpice de vară din 2004.  Au existat câteva obiecții ridicate, în principal de către colegul muzician Mikis Theodorakis, cu privire la utilizarea atât a banilor publici, cât și a unui sit arheologic.  Vangelis însuși, ca și în 1993, a renunțat la plata pentru performanța sa.

Spectacolul a implicat 224 de muzicieni pe scenă: Vangelis, London Metropolitan Orchestra de 75 de persoane , mărită de doi harpisti, artiștii soprani Kathleen Battle și Jessye Norman, corul de 123 de persoane al Operei Naționale Grecești și ansamblurile de percuție grecească Seistron și Typana, care a furnizat 24 de timbali. Cu excepția ambelor ansambluri de percuție, toți ceilalți artiști au văzut în înregistrarea albumului. În spate, un ecran de proiecție măsurând 180 m  în lungime și 24 m  în înălțime  arăta imagini ale lui Marte furnizate de NASA, combinate cu elemente ale mitologiei grecești antice.

Numărul de spectatori care au participat la evenimentul cu plată a biletelor a fost cuprins între 2.000,  2.500,  și 3.000 , alți 30.000 de oameni urmărind un ecran mare la stadionul Panathinaiko din apropiere.  Concertul a durat puțin peste o oră, după care s-au jucat trei bisuri: Chariots of Fire, Conquest of Paradise și o combinație a Mișcărilor 9 și 10.  Marte însăși a făcut o apariție specială la concert în timp ce crainicul le-a spus spectatorilor să caute pata portocalie strălucind pe cerul senin de deasupra orchestrei.  Concertul s-a repetat ziua fără public, pentru a obține unghiuri suplimentare ale camerei. În ciuda faptului că nu a fost anunțat, în jur de 50 de persoane care s-au prezentat la locul de desfășurare au fost gratuite, autorizate chiar de Vangelis.

Se aștepta ca Mythodea să fie interpretată de alte orchestre, fără participarea lui Vangelis, dar din 2019 acest lucru nu s-a întâmplat.
Albumul

Albumul a fost înregistrat la Sala de concerte din Atena (Athens αγαρο υουσικής - Megaro Moussikis), selectat pentru acustica sa excelentă.  Pentru înregistrare, Vangelis a extins compoziția originală din 1993 prin adăugarea a două mișcări, extinderea a două și introducerea unor indicii noi. Părțile corului au fost, de asemenea, atinse, cu versuri și schimbări melodice.

Cu excepția lui Vangelis, niciunul dintre interpreții concertului din 1993 nu și-a repetat rolurile. În schimb, Vangelis a fost însoțit de Orchestra Metropolitană din Londra, majorată cu doi harpisti, sopranele Kathleen Battle și Jessye Norman (ambii artiști Sony Classical, de asemenea) și Corul Opera Naționale din Grecia și ansamblul de percuție. Vangelis l-a rugat pe muzicianul Blake Neely să facă transcripțiile instrumentului și să dirijeze și orchestra.

Deși albumul a fost terminat până la data concertului din iunie 2001, lansarea sa a avut loc până pe 23 octombrie 2001 pentru a coincide cu intrarea navei spațiale Mars Odyssey 2001 pe orbita lui Marte.  Cu toate acestea, un CD-audio promoțional a fost dat presei la data concertului și un CD-audio în cutie de catifea albastră a fost oferit oaspeților unei cine private care a avut loc după concert.  În 2004, două dintre aceste cutii au fost scoase la licitație online în scopuri caritabile, aducând un total de 2.435 USD.

Vangelis a menționat că „muzica reușește să vorbească tuturor. În Mythodea, toată lumea poate găsi ceva cu care să se identifice, deoarece este în acest limbaj comun”

bottom of page