ŞCOALA MUZICALĂ
Alla Turca de Wolfgang Amadeus Mozart
Sonata pianului nr. 11 în A major, K. 331 / 300i, de Wolfgang Amadeus Mozart este o sonată pentru pian în trei mișcări. Nu este sigur unde și când Mozart a compus sonata; cu toate acestea, Viena sau Salzburg în jurul anului 1783 este în prezent considerat cel mai probabil. (Paris și date de până în 1778 au fost, de asemenea, sugerate.
Sonata a fost publicată de Artaria în 1784
Sonata constă din trei mișcări:
Andante grazioso
Menuetto
Alla turca - Allegretto
Toate mișcările sunt în cheia LA major sau LA unui minor; prin urmare, lucrarea este omotonală.
O performanță tipică a acestei întregi sonate durează aproximativ 20 de minute.
1. Andante grazioso
Deoarece mișcarea de deschidere a acestei sonate este o temă și o variație, Mozart a sfidat convenția de a începe o sonată cu o mișcare alegro în formă de sonată.
Tema este o siciliana, formată din două secțiuni de 8 măsuri, fiecare repetată, o structură împărtășită de fiecare variație.
Marcarea tempo-ului este Andante grazioso (pas cu pas, cu grație). Este în La major.
2. Menuetto
A doua mișcare a sonatei este o mișcare standard de mieuet și trio în LA major. Menuetul are 40 de măsuri, iar trio-ul 52.
3. Alla turca
Ultima mișcare, marcată de Alla turca, cunoscută popular sub numele de „Rondo turcesc” sau „Martie turcească”, este adesea auzită de unul singur și este una dintre cele mai cunoscute piese de pian ale lui Mozart
Mozart însuși a intitulat rondo „Alla turca”. Acesta imită sunetul formațiilor turcești de Janissary, a căror muzică era în vogă pe atunci.
Diverse alte lucrări ale vremii imită acest stil turcesc, inclusiv opera lui Mozart, Die Entführung aus dem Serail.
Pe vremea lui Mozart, ultima mișcare a fost efectuată uneori pe pianele construite cu un „popas turcesc”, permițându-i să fie înfrumusețată cu efecte de percuție în plus.
A treia mișcare este un rondo sub forma A – B – C – D – E – C – A – B – C – coda, cu fiecare secțiune (cu excepția coda) repetată.