top of page

JOHANN SEBASTIAN BACH

Motto:

"Toată arta muzicală se bazează pe principiul repetiţiei" J. S. Bach

 

Genialul compozitor este un model pentru toţi muzicienii iar creaţia sa se adresează omului de totdeauna si de pretutindeni.

 

Johann Sebastian Bach s-a născut într-o familie de muzicieni profesioniști. Tatăl său, Johann Ambrosius Bach, era muzician de curte, având sarcina de a organiza activitatea muzicală cu caracter profan a orașului, dar și funcția de organist al bisericii locale. Mama sa, Elisabeth Lämmerhirt, a murit de timpuriu, urmată curând după aceea de tatăl său, când Johann Sebastian avea numai 9 ani. Rămas orfan, a plecat la fratele său mai mare, Johann Christoph Bach, organist la Ohrdurf. Aici a început să execute primele motive muzicale la orgă, dovedind o înclinație deosebită pentru acest instrument. Dorința de a se perfecționa l-a făcut să viziteze pe cei mai cunoscuți organiști din acea perioadă. În 1703 obține primul post de organist în orășelul Arnstadt; datorită virtuozității sale deja evidente, a fost angajat într-o poziție mai bună ca organist în Mühlhausen. Unele din primele compoziții ale lui Bach datează din această epocă, probabil și celebra „Toccata și Fuga în Re minor".

n 1708, Bach obține postul de organist de curte și maestru de concerte la curtea ducelui de Weimar. În această funcție avea obligația de a compune nu numai muzică pentru orgă, dar și compoziții pentru ansambluri orchestrale, bucurându-se de protecția și prietenia ducelui Johann Ernst, el însuși compozitor. Pasionat de arta contrapunctului, Bach a compus majoritatea repertoriului de fugi în timpul activității sale în Weimar. Din această perioadă datează celebra compoziție „Clavecinul bine temperat” (germană: Wohltemperiertes Klavier), care include 48 preludii și fugi, câte două pentru fiecare gamă majoră și minoră, o lucrare monumentală nu numai prin folosirea magistrală a contrapunctului, dar și pentru faptul de a fi explorat pentru prima dată întreaga gamă tonală și multitudinea intervalelor muzicale.

 

Din cauza deteriorării raporturilor cu ducele Wilhelm Ernst, Bach este nevoit să părăsească Weimarul în 1717, transferându-se la curtea prințului Leopold de Anhalt-Cöthen. În acest timp, compune cele 6 concerte brandenburgice, precum și suitele pentru violoncel „solo”, sonatele și partitele pentru vioară „solo” și suitele orchestrale.

 

În 1723, Johann Sebastian Bach este numit cantor și director muzical la biserica St. Thomas din Leipzig. Bach avea sarcina, pe de o parte, de a preda muzica elevilor de la școala de canto, pe de altă parte, să furnizeze compoziții muzicale celor două biserici principale din Leipzig, compunând câte o cantată în fiecare săptămână, inspirate din lecturile biblice duminicale. Pentru zilele festive, Bach a compus cantate și oratorii de o deosebită frumusețe, ca Patimile după Matei pentru Vinerea patimilor, Magnificat pentru Crăciun ș.a. Multe dintre operele acestei perioade sunt fructul colaborării cu Collegium Musicum din Leipzig sau reprezintă compoziții așa-zise erudite, ca cele patru volume de exerciții pentru clavecin, partitele pentru pian, Variațiunile Goldberg, Arta Fugii, Concertul italian ș.a.

 

Johann Sebastian Bach s-a căsătorit în 1707 cu Maria Barbara, cu care a avut 7 copii, din care numai 4 au supraviețuit bolilor copilăriei. După moartea primei sale soții, Bach s-a recăsătorit în 1721 cu Anna Magdalena Wilcke, o tânără soprană, cu care - deși cu 17 ani mai tânără ca el - a avut o lungă căsnicie fericită. Împreună au avut 13 copii. Toți fiii lui Bach au arătat o deosebită dotare pentru muzică, mulți dintre ei devenind muzicieni consacrați.

 

În vremea sa s-a construit prima claviatură cu ciocănele, Hammerklavier-ul (1701), prevăzut cu dispozitiv de oprire a vibrației coardelor (Dämpfer, étouffeur). Cunoscut pentru virtuozitatea execuțiilor sale, Bach era adesea invitat să încerce noile instrumente construite. El însuși perfecționase instrumentul, încercând construirea așa-numitei viola pomposa, de dimensiuni mai mari decât viola da gamba și a propus construirea unui Lautencymbal cu corzi de metal și maț, pentru efecte timbrale speciale. Spre sfârșitul vieții, Bach a încercat să-și tipărească lucrările, luând personal parte la pregătirea plăcilor de zinc, fapt ce a contribuit la orbirea sa. O scurtă perioadă de revenire a vederii (de 10 zile) a precedat sfârșitul său din anul 1750.

 

Creația bachiană nu este numai o sinteză artistică a stilurilor muzicale care se încrucișau la începutul secolului al XVIII-lea, ci și o încununare a evoluției muzicii polifonice și un moment de vârf al epocii Barocului. La baza limbajului său muzical stă coralul protestant, cu linii melodice provenite nemijlocit din creația populară. Această rădăcină în arta populară constituie cheia de boltă a expresivității operei sale, în pofida aspectului ei aparent abstract. Ca slujitor al bisericii, muzica sa a fost intim legată de serviciile religioase, numeroase pagini fiind mărturii ale profundei sale evlavii. Deși a crezut neștirbit în fericirea vieții veșnice, în creația sa nu a redat omul împăcat, care așteaptă cu seninătate viața de dincolo, ci omul cu toate îndoielile, cu nesfârșitele sale ispite și căderi. În antiteză, aduce imagini luminoase și înălțătoare, ancorate în neclintita credința a prezenței divine în viața omului. Fire echilibrată și modestă, el și-a dedicat creația preamăririi lui Dumnezeu și înălțării spirituale a omului. De o smerenie rară, Bach își începea fiecare lucrare cu rugăciunea “Iisuse, ajută-mă” și o sfârșea cu inscripția “numai pentru slava lui Dumnezeu”.

Tracklist:

1. Brandenburg Concerto No 1 - Allegro

2. Brandenburg Concerto No 1 - Adagio ( 4:43 )

3. Brandenburg Concerto No 1 - Allegro ( 9:10 )

4. Brandenburg Concerto No 3 - Allegro ( 13:40

5. Brandenburg Concerto No 3 - Allegro ( 19:11 )

6. Brandenburg Concerto No 4 - Allegro ( 24:05 )

7. Brandenburg Concerto No 4 - Presto ( 31:42 )

8. Brandenburg Concerto No 4 - Andante ( 36:37 )

9. Brandenburg Concerto No 5 - Allegro ( 39:32 )

10. Brandenburg Concerto No 6 - Allegro ( 45:02 )

11. Concerto for Violin and Oboe BWV 1060 - Allegro ( 50:38 )

12. Concerto for Violin and Oboe BWV 1060 - Largo ( 54:59 )

13. Concerto for Violin and Oboe BWV 1060 - Allegro ( 59:32 )

14. Suite for Orchestra No 2 B Minor - Minuet ( 1:02:35 )

15. Suite for Orchestra No 3 D Major - Air on the G String ( 1:05:35 )

16. Cantata BWV 147 "Jesu Joy of Mans Desiring" ( 1:10:07 )

17. Toccata in D Minor ( 1:13:32 )

18. Harpsichord Invention No 1 ( 1:22:23 )

19. Harpsichord Invention No 8 ( 1:23:43 )

20. Badinerie in B minor ( 1:24:42 )

21. Minuet in G major ( 1:27:24 )

22. Musette in D major ( 1:28:59 )

23. Partita For Solo Violin No 3 E Major BWV 1006 - Bourée ( 1:30:06 )

24. Sonata for Gamba & Harpsichord BWV 1028 ( 1:31:48 )

25. Concerto D minor BWV 1059 - Movt 2 ( 1:35:44 )

26. Solo Cello Suite No 4 E flat Major BWV 1010 - Courante ( 1:38:54 )

27. Solo Cello Suite No 6 D Major BWV 1012 - Gavotte ( 1:42:32 )

28. Solo Cello Suite No 6 D Major BWV 1012 - Prelude ( 1:46:42

bottom of page